Jezzies valpdagbok Q-kullen


Jezzie hemma i köket hos sin fodervärd. Så här trött är man dagen efter...
Foto: Carina Österqvist
2 november: Allting är klart för Jezzies tredje kull; vi vet ungefär när löpet kommer och den blivande pappan är bestämd. Som det ser ut blir det löp och parning i januari, valpning i mars och valpleverans i maj. Jag återkommer när det klarnat lite mer!
22 december: Den 18 december började Jezzie att löpa och jag har ordnat med allt inför den parning som kommer att bli i slutet av december. Hennes kull kommer alltså att komma lite tidigare än beräknat. När parningen är klar är jag tillbaka igen med mer information!
6 januari: Nu har det gått 1 vecka sedan Jezzie parades. Än så länge är det svårt att se några säkra tecken, men hon är på gott humör. Parningen gick i alla fall jättebra och tydligen föll Jezzie hanen Berry i smaken för han var inte sen att ta den chans han fick! Vi håller alla tummar vi har att det "tar". Så spännande!
17 januari: Nya rapporter om en illamående Jezzie plus att hennes tuttar svullnat litegrann. Om en vecka ska jag åka känna lite på hennes mage och kanske jag kan säga mer då...
27 januari: 99,9% säker på att Jezzie har valpar i magen! Hon har en rund liten kula nu och jag kan inte tro annat än att allt är "som det ska". Hon är pigg och glad, verkar som hon vet vad som är på gång...
3 februari: Rapporter om en blivande mamma som ständigt är hungrig och med en mage som växer. Idag gick hon in i den 6:e veckan; 35 av 63 dygn är avklarade.
13 februari: Nu har Jezzie varit hemma och hälsat på en stund. Hon är sååå tjock! Både jag och fodervärden tycker hon är tjockare än första gången. Bara det inte är få, stora valpar. Det fick vi nog av under hennes andra valpning. Hon verkar må bra; hungrig hela tiden och pigg. Börjar ha det lite tungt med andningen; lite tidigt.

Jag börjar bli riktigt tjock nu och mina mattar undrar vart jag ska ta vägen... jag ska ingenstans bara jag får maaat.
Foto: Carina Österqvist

En riktigt stor och tjock mage som ni kan se. Får se vad som döljer sig inuti den...
Foto: Carina Österqvist
20 februari: Under eftermiddagen fick jag ett mms från Jezzie med fodervärd. Meddelandet var döpt till "Hon spricker snart"... och hon är verkligen tjock. Långprome-nader är inget att tänka på längre, men mat vill vi ha mycket av.
27 februari: Nu är Jezzie hemma och allt är förberett både med henne och valprummet. Den här gången har jag byggt som en lya av kompostgaller och lakan för att göra det lite mer ombonat för tiken. Får se om det uppskattas. Jezzie är pigg och glad, men naturligtvis är det tungt att bära runt på 2 kg extra. Det är en viktökning på 20-25%! Hoppas hon inte behöver gå så mycket längre utan att det kommer i gång inom en snar framtid. Hon klarade i alla fall att passera sin egen födelsedag för igår fyllde hon 4 år.
4 mars: Så har vi äntligen gjort entré i den här världen! Matte hann knappt få iväg mailet till alla väntande innan proppen gick ur.
Det blev lite dramatiskt till en början då den första valpen inte ville komma ut. När nästan 2 timmars krystande inte gett resultat gjorde vi oss klara att åka till veterinären, men medan jag var ute och startade bilen så passade Jezzie på att föda fram valpen och sedan gick det av bara farten. 1...2...3...4......5...6......7!!! Inte dåligt eller vad? En jättetrött Jezzie fick kämpa för att få ut den sista moder- kakan som satt fast, men efter 2 timmar (!!!) kom den.
Alla valpar är så fina, runda och kolsvarta. Nu till det som för många av oss är det enda negativa: 5 pojkar och 2 flickor. Av någon anledning hade jag det på känn. Så mina tikvänner; ta en funderare på om det måste vara en tik. En hane är ett bra alternativ!!! De är minst lika goa och hemkära som tikarna...
Jag kommer att börja ringa runt i morgon till er som står på väntelistan. Tills dess får ni ha lite is i magen!
FÖDDA
5 pojkar och 2 flickor
Mamma Jezzie och pappa Berry
Kolmården 3 mars 2011


Här ligger "Grön", "Cerise", "Blå", "Tegel", "Lila", "Ljusblå" och "Brun". De har nyss fått rent och väntar på ett skrovmål.
Foto: Carina Österqvist
Så här stora är vi om man jämför med en liten tändsticksask!

Grön hane 225g...............Cerise tik 225g...............Blå hane 235g...............Tegel hane 235g

Lila tik 190g...............Ljusblå hane 250g...............Brun hane 195g

Foto: Carina Österqvist

Här ligger vi och har det bra alla 8!!!
Mamma Jezzie äter som en häst för att producera mjölk.

Foto: Carina Österqvist

5 mars: Allt väl! Lugnet har lagt sig; valparna äter, sover och gör sina behov. Har klart med 5 av de blivande ägarna till dessa godingar och det känns sååå skönt.
6-10 mars: Under de dagar som gått har det mest ätits kan jag säga. Ibland kan man höra ljud som liknar skall och morr, men för det mesta är det ett ljudligt smaskande...
Idag; torsdag, blev kullen 1 vecka. Jag fattar inte var tiden tar vägen. Med andra ord har det varit veckovägning och kloklippning. Vilken mamma de har!!! Viktökningen ligger mellan 150-230 gram på allihop. Det är väldigt bra med tanke på att det är 7 stycken som ska dela på maten.
Kloklippningen gick i stort sett bra, men lite måste man ju protestera när man aldrig varit med om det förut.
Den 6:e blivande ägaren klar. Bara en kvar trots att det bara gått en vecka sedan valparna anlände. Jättebra!
13 mars: Nu är det bestämt vilken tik jag ska spara som fodertk och det blir den "Cerise". Hon heter numera Qulan och det betyder också att den "Lila" tiken har fått sitt namn som är Selma. Känns jättebra! Hoppas de båda familjer som ska ha flickorna känner det likadant!

7 valpars vardag...

1..............................2..............................3..............................4..............................5
1. Wille tar igen sig vid mammas bakben.
2. Qulan myser med sina syskon.
3. Bilda hög! Herman och Selma använder Nisse som huvudkudde.
4. Svante har klämt in sig i värmen mellan sina syskon.
5. Ture sträcker ut ordentligt. Än så länge finns det plats.

Foto: Carina Österqvist

16 mars: De första 3 ögonparen har öppnats! "Grön", Qulan och "Ljusblå" var dom som var mest nyfikna på världen omkring. Helt otroligt söta alla tre! Väntar med spänning på resten av ögonparen.
17 mars: Och de återstående 4 ögonparen öppnades idag. Tänk att det blir sådan skillnad i utseende och en annan sak är att valparna kollar runt påett helt nytt sätt. En helt ny värld...
Veckoskötsel: Viktökningen är otrolig med tanke på hur många de är i kullen. Ökningen ligger mellan 155-270 gram på 1 vecka. Störst är i dagsläget "Blå" på 690 gram och minst är "Brun" på 500 gram. Lite skillnad kan man säga!

14 ögon tittar nyfiket på världen omkring

Wille..............................Qulan..............................Ture..............................Herman

Selma.........................Nisse.........................Svante

Foto: Carina Österqvist
19 mars: Visst är vi sötast i hela världen??? Det säger matte i alla fall och henne kan man lita på! Hon kommer som ett skott om någon av oss hamnat utanför valpbädden. Och idag fattade hon direkt varför vi låg och skrek i valpbädden. Den där stora lampan ute (hon sa visst sol) gjorde det så varmt i vår bädd och då fällde hon ner något som hette markis och genast blev det mycket bättre.
Vår mamma är inte så mycket hos oss längre. Det behövs inte. Vi äter massor när vi får och sedan sover vi flera timmar medan mamma vilar och fixar ny mjölk åt oss. Om vi är vakna så kan vi bita lite i varandra nu och snart tror matte att vi börjar leka med varandra. Skoj!
20 mars: Idag kom valphagen upp och en bädd utan kant lades på plats. De här krabaterna är väldigt tidiga med att komma på benen; särskilt "Tegel", och jag vill ha de små samlade i valphagen när jag kommer upp på morgonen.

Vad har du gjort, matte? Nu kan jag ju inte spatsera runt här inne längre. Herman undrar vad som hänt.
Foto: Carina Österqvist
Mycket ska man va med om...

Nisse väger sig..........Selma klipper klor

Wille avmaskas.............och Svante badar.

Foto: Carina och Julia Österqvist

23 mars: Dags för vägning och avmaskning. Alltid lika spännande att se hur de reagerar på sprutan i munnen. För det mesta sväljer de, spottar och fräser. Dessa är inget undantag! Vägningen gav lite skiftande ökningar. En har gått upp 230 gram medan en annan gått upp 90 gram. Allt är inom det normala och man ökar ju utifrån hur stor man är.
Under dagen fick jag ett telefonsamtal angående den sista valpen. På lördag kommer de och tittar och med lite tur har även den siste lille killen fått en familj.
24 mars: Fortsatt avmaskning och lite bad av bajsiga valpar. De är så duktiga när man håller på med dom. Det gäller allihop!
Den här kullen är väldigt tidig med att komma upp på benen. "Normalt" brukar de vara en vecka senare och kunna stå lagom när det är dags att börja äta barnmat. Kul!
Ytterligare en har ringt på sista valpen idag. Vi ska höras av på söndag då jag vet besked om den är tingad eller ej...
25 mars: Idag har 3 valpar "hittat hem". "Blå" har blivit Ture och han kommer att flytta till Emilia på Åland. "Grön" valde matte Christina, fick namnet Wille och flyttar till Tranås där också husse Olle bor. På eftermiddagen blev "Brun" Svante och han kommer att flytta till familjen Ivarsson i Tierp. Som vanligt är det så skönt när saker och ting faller på plats.
I kväll har vi avslutat första omgångens avmaskning. Nästa gång dvs om 4 veckor kommer inte valparna att vara lika samarbetsvilliga...
26 mars: Under dagen blev det klart med de sista 2 pojkarna och därmed är alla tingade. "Ljusblå" har bytt namn till Nisse och kommer om några veckor att flytta till Grödinge (tror jag det hette) utanför Stockholm och familjen Silvereke. "Tegel" heter fr.o.m nu Herman och han flyttar med Johanna och Jimmy till Linköping. Allt känns sååå bra!
27 mars: Nu börjar det bli mycket bus inne i valphagen... mer fart också. När mamma Jezzie kommer in så blir det ett himla liv och sedan springer man gatlopp för att få den bästa tutten!

Ingen rusning; alla på en gång!!!
Foto: Carina Österqvist

Några tänder har jag inte fått ännu, men sitta fint kan jag i alla fall , säger Selma.
Foto: Carina Österqvist
29 mars: Idag har jag upptäckt tänder på tre av de här små krabaterna; Qulan, Ture och Herman. Ajajaj, vad vassa dom är!!! Inte underligt att mamma Jezzie är lite sparsam med digivningen numera... man kan ju tänka sig hur det känns.
Har vant dom vid lite ljud idag då jag både använt skruv- dragaren och hammaren i valprummet. Rädda? Nej, inte så värst!!!
31 mars: De sista dagarna har jag tyckt att valparna varit lite pipigare än vanligt så jag bestämde mig för att prova att ge lite barnmat igår. SMASKENS vad det var gott! Alla dök i matfatet och det slickades helt rent. Idag har jag blandat i uppblött, mosat torrfoder och det var lika gott för det!
Vägningen visade på bra resultat; alla har ökat så bra och 2 stycken har passerat 1 kg.
Selma och Svante har fått tänder!
4 april: Dagarna flyger iväg och det händer saker hela tiden nu! Barnmaten är borttagen och nu är det uppblött, mosat torrfoder som gäller i två mål om dagen. De andra två målen består av majsvälling och som ni ser till höger går det bara bra! Första gången med välling var det väldigt kladdigt, men de lär sig fort...
Nisse och Wille har också fått sina första tänder. Man märker att det kliar i munnen på dom allihop. Tendensen till att vilja bita har ökat.
Fredag 1 april var Selmas familj och hälsade på första gången. Lilla Selma tyckte det var sååå läskigt ute i köket där hon aldrig varit förut. Det ska vi träna mer på! På söndagen kom Qulans fodervärd hit också. Hon har väntat i 2 år för att få ta hand om en fodertik efter Jezzie. Jezzies fodervärd Rosita och Qulans blivande fodervärd Görel har känt varandra länge och Görel är så förtjust i Jezzie!

Lunchdags!

Alltid lika populärt med mat! Man blir hjärtligt mottagen när man kommer in med matskålarna.
Foto: Carina Österqvist

Kom till oss, Ture. Du ska inte gå så långt ifrån oss här i den här okända valphagen...
Foto: Carina Österqvist

7 april: Idag har vi fyllt 5 veckor och vi har blivit så stora säger matte. Herman har ökat 600 gram på en vecka och det är visst jättemycket. Han har vuxit om oss allihop! Och jag; Svante, är snart inte minst längre. Tjejerna får allt passa sig om jag inte ska dra om dom kommande vecka.
I tisdags var Willes blivande matte och husse här. Dom ville inte åka ifrån Wille, men de skulle ju åka på semester till Holland vad det nu är...
Förresten om någon undrar så väger vi mellan 1200-1600 gram!
10 april: HU, idag har vi varit ute och det var stort och läskigt. Matte sa att vi måste vänja oss. Varför då???
Massa människor har vi träffat; båda gamla och nya bekantskaper. För oss valpar var ju Selmas och Hermans familjer viktigast. De var här lördag respektive söndag.

Riktig utepremiär!

Nu har vi fått en valphage ute också. Där finns mycket att undersöka ska ni veta. När man kommer in är man alldeles, alldeles utpumpad av all frisk luft.
Foto: Carina Österqvist

14 april: Idag har vi (äntligen enligt matte) fått vara ute i en stor hage på gräsmattan. Först var det läskigt ska jag; Ture, säga. Jag talade om att jag tyckte det, men matte sa att det inte var farligt att vara i allt det gröna. Till slut insåg jag att hon hade rätt. Vi fick t.o.m ha pick-nick i det gröna: matte gav oss vällingen ute. Helt ok.
När vi kom in var vi alldeles jättetrötta och då passade matte på att väga oss och klippa klor. Hon är lurig den där matte, vet precis när vi inte orkar kämpa emot. Vi ökar som vi ska i vikt; 315-500 gram på en vecka. Förresten, matte sa grattis till oss i morse. Vi fyller visst 6 veckor idag...
17 april: Vilka härliga dagar! Så mycket som möjligt är de små ute i valphagen nu. Gissa om de trivs... Efter första timmens tvekan har det övergått i ett ständigt busande. Man blir så glad av att se dom!
I fredags var Selmas familj här och idag; söndag, har Nisses familj varit här. Nedräkningen har börjat ute i stugorna nu. Tack för den goda kakan familjen Silvereke!

Hääärligt med vårsolen!

En helt ny värld har öppnat sig för Qulan.
Foto: Carina Österqvist

Vad ska man ha valpbädd och handduk till? Jord går också bra att sova på. Vad då lortgrisar???
Foto: Carina Österqvist
19 april: Ytterligare två fina dagar ute i valphagen. Igår var det 32 grader varmt på vår framsida... Det var bara att sätta upp parasollet och skugga de små liven. Äntligen var Tures blivande matte Emilia och hälsade på. Hon har inte kunnat komma tidigare då hon just kommit hem från Indien. Det är dessutom en lite knepigare tripp hit för henne då hon bor på Åland... Tack för den fina blomman!
Idag har Hermans familj hälsat på igen. Detta var deras sista besök innan det är dags för hämtning. Nedräkningen har börjat på allvar nu.
20 april: Willes familj har hälsat på för sista gången innan hämtningen idag. Tycker tiden går så rasande fort. Det var ju förra veckan som de här "små" trollen föddes... Har en känsla av att valpköparna tycker att tiden sniglar sig fram.
Nu har vi påskbadat!!!

Qulan...........................Ture...........................Herman...........................Selma

Wille....................Nisse....................Svante

Foto: Carina och Julia Österqvist
23 april: Härliga dagar ute i vårsolen!!! De senaste dagarna har varit lite röriga, men allt har trots det gått fint. Min dotter Julia har tagit hand om valparna då jag var tvungen att åka ner till Skåne och para Molly. Den resan gick kanonbra och Julia har skött valparna alldeles utmärkt. Hon kan numera avmaska valpar då andra avmaskningen både påbörjats och avslutats. Detta innebär ju att valparna blivit vägda igen. Nu ligger deras vikt mellan 1780-2470 gram och det är stort med tanke på hur många de är i kullen!
25 april: Stora badardagen! Det behövdes verkligen! Ju fler valpar det är i en kull desto smutsigare blir dom. Vattnet i handfatet var inte klart som en fjälljokk när valparna badats klart. Snarare brunt som Ganges... Tycker nog att badet var nästan uppskattat av alla 7.
27 april: En lång dag har tagit slut. Och man kan väl lugnt säga att valparna varit med om mycket idag. Till att börja med fick alla följa med i trimmet. Där skrapade vi underull för första gången, klippte under och runt tassarna, klippte klor och klippte rent i rumpan med klippmaskin. Vad tyckte vi om detta då? Ja, ömsom vin ömsom vatten. Skrapningen var ju lite ovan, men de kommer att vänja sig lätt om alla nya ägare är envisa. Maskinen var ju lite läbbig; den både lät och vibrerade mot huden.
På eftermiddagen var det dags för besiktning. Lite fjärilar i magen har man varje gång det är dags för man vet ju aldrig om det ska upptäckas något fel. Fel kan ju vara mer eller mindre allvarliga i och för sig; jag menar allvarliga fel... Bilturen in till Norrköping gick bra. Både Jezzies matte och min dotter Julia var med. När 7 valpar var undersökta kunde jag andas ut: alla mår så fint. Ett par är lite sena med sitt bett och det är det nästan alltid några som är i kullarna så det var jag beredd på. Det brukar alltid rätta till sig när de permanenta tänderna kommer. Jag är sååå nöjd ska ni veta! Med rätt vård kommer dessa sjulingar bli jättefina allihop. Det kan vara så att ni alla har en utställningshund även om det aldrig blir så:-).
Oh vad man ska va med om...

Herman ullskrapas...........Ture är linslus...

...Selma tassklipps.........Nisse kloklipps...

...Svante maskinklipps...............Wille besiktas...

...och Qulan undrar vad som hände idag.
Foto: Carina och Julia Österqvist
Nu har vi flyttat!

Wille..............................Nisse
Foto: Carina Österqvist
28 april: Veckovägning: alla har gått upp en hel del och de väger nu mellan 2240-2940. Svante minst och Ture störst.
29 april: Idag har flyttlassen börjat gå. Strax efter 12 kom Christina och Olle för att hämta sin lille ängel som Christina sa. Det hoppas jag han får fortsätta att vara; det är en lugn kille. Tack för den fina blomman!
Lite innan 15.30 kom Anna, Jens, Amanda och Linus. I deras fall var det inte en lugn kille som skulle åka hem utan bus-Nisse. Världens pussigaste buse!
Idag har vi njutit ananaspaj (som Julia bakat) och glass till fikat. Det var gott, Julia!
30 april: Oj, vilken dag! Jag är alldeles trött i huvudet av allt som skulle kommas ihåg och hinnas med denna dag. Vet ju att det är så här vid valpleverans, men det hjälper ju inte...
10.30 kom i alla fall 4/5 av familjen Backlund dvs Ulrika, Stefan, Alexandra och Linnea. Nu var det dags för Selma att bli överlämnad till sin familj. Selma har träffat sin familj 1 gång i veckan sedan den 1 april så hon känner igen dom lite. När man bor nära (Linköping) kan man ju göra så!
13 var det så Svantes tur att bli hämtad. Från Tierp kom Annika, Thomas (som hunnit bli klar med vårbruket), Matilda och Elvira. De har inte sett Svante sedan han var 3 veckor så för dom var det STOR skillnad på honom nu. En hel familj blev stormförälskad! Tack för den fina blomman!
16 kom Görel och Rosita (Jezzies ägare) för att ta hem min och Görels tik Qulan. Görel är alltså fodervärd till lilla Qulan. Det ska bli kul att följa Qulans uppväxt då hon bor i Svärtinge ca 2,5 mil från mig. Innan de kom trimmade jag Qulan första gången. Har planer på att ställa ut henne när hon passerat 4 månader. Tack för blomman ni också!
Idag har vi ätit Frödinges kladdkaka med mandel. Gott!
Vi har också flyttat!

Selma...........................Svante

Qulan

Foto: Carina Österqvist
Och sist flyttade vi!

Ture..............................Herman
Foto: Carina Österqvist

1 maj: 10 kom Emilia och Josefine för att hämta hem Ture. Eftersom de skulle hinna med en färja till Åland kl. 15 så försökte vi raska på lite med överlämningen. Det är ju lite extra att tänka på när en valp ska flytta till ett annat land. Lite före 12 kom de i alla fall iväg med förberedda matpor-tioner. När de kommit ombord fick jag sms om att det hittills gått bra!
Klockan 13 kom Johanna och Jimmy för att äntligen få ta hem sin Herman. Herman var ganska trött då han fått leka både med Ture och mina vuxna hundar hela förmiddagen. Vid 14.30-tiden bar det iväg mot Linköping och här blev det väldigt tyst. Tack för den gigantiska goduspåsen och kardemummakransen!
Även idag blev det kladdkaka...

4 maj: Nu har det gått några dagar sedan det blev tomt i valprummet. Jag har hunnit pusta ut lite och fått lite annat gjort här hemma. Tänk att 8 veckor kan gå så himla fort! Det känns inte alls länge sedan det såg ut som på bilden till höger tagen den 20 mars.
Rapporterna från valparna är bara positiva. Det är 6 av 7 som hört av sig och berättat. Jag känner mig nöjd med hur alla valparna utvecklades och jag hoppas de fortsätter att vara sociala, glada och pussiga!
Jezzie har varit här och kollat läget i valprummet. När hon såg att det var tomt så var det inte intressant längre... Hon är pigg och allert igen, springer som sjutton i skogen!
Dags för mig att avsluta den här valpdagboken. Sista gången jag skriver Jezzies dagbok över huvud taget. Lite konstigt att hon inte är min längre, men så är det med fodertikar. Tur att hon bor nära!!!
Tack alla härliga valpköpare! Lycka till med era små och alla ni andra: Välkomna att börja följa Mollys dagbok istället för vi hoppas ju på nya valpar till midsommar.

Carina

Det var då det...

17 dagar gamla och alldeles jättetrötta av att dia.
Middagsluren är allt bra skön!

Foto: Carina Österqvist

 


.....