Izas valpdagbok S-kullen

Billy....................och Iza

Dessa båda fattade tycke för varandra.

Då kan det gå så här! Detta är i slutskedet på det som kallas hängning.
Foto: Carina Österqvist

12 juni: Idag fick jag klart med den blivande pappan till Izas S-kull. Han heter Maximin Blue Moon, men kommer när man kallar på Billy. Han är pappa till 4 valpkullar förut och det känns ju bra att veta!
14 juni: Idag har vi varit och ögonspeglat Iza. Allt var bara bra och jag kunde andas ut. Nu kan du börja löpa när du vill, tänkte jag. Framåt kvällen upptäckte jag att löpet var i gång. Nu är det bara att fastslå detaljplan!

28 juni: Detaljplanen gjordes och nu är Iza parad. Två gånger t.o.m för att vara på den "säkra" sidan. Söndag 26 juni gjordes det första gången och idag den andra gången. Det har gått mycket bättre än vad jag vågade hoppas på. Iza var ju så ilsken förra året när hon parades så jag var beredd på vad som helst.
Billy är en trevlig kille och den 5-månaderstik jag träffade som han är pappa till var en riktig kelgris. Det ska bli så kul att få se hur de här små liven blir. Nu är det alltså bara att hålla tummarna igen. Om några veckor hoppas jag kunna se de första tecknen.

19 juli: Börjar tro att det finns små bebisar i Izas mage. Hon mår lite illa på mornarna och magen har ändrat form. Vågar inte ropa hej än, men det ser lovande ut!

1 augusti: Jag blir mer och mer säker på att Iza har små bebisar i magen. Lite rundare om magen och ingen mat är god. Väldigt trött... Väntar väl någon vecka till innan jag säger säkert.

9 augusti: Nu är jag säker: det är bebisar i Izas mage! Helt plötsligt blev magen stor och Iza fick en glupande aptit. Det är idag 19 dagar kvar till beräknad nedkomst. Som vanligt lika spännande!
23 augusti: Nedräkningen har börjat på allvar nu och idag har jag gjort i ordning Iza med allt vad det innebär... Alla grejer till valpningen är också framtagna så jag är beredd! Hon har det lite jobbigt nu, men jag tror det var värre förra gången. Jag gissar på att hon har 4 bebisar i magen... Får se om jag har rätt!

30 augusti: Inga bebisar ännu. Gissa om man börjar bli otålig. Jag är ju så himla nyfiken på vad som döljer sig därinne. Väntar med spänning...
4 september: Igår kom dom då äntligen. Dock inte utan viss dramatik vilket ju börjar bli vana för mig... I gryningen fick vi ge oss iväg till Stockholms djursjukhus.

Snart är det dags...

5 dagar kvar. Iza och jag slappar i hängmattan.
Foto: Julia Österqvist

I väntan på nr 2......... Vet. Karin hjälper till...

...och där har 2:an kommit!...4 ligger vid varmluftsblåsen.

Foto: Carina Österqvist


Jag tällde in mig på snitt igen, men denna gång gick det vägen ändå! Två duktiga veterinärer löste och satte fart på det hela. Strax före 11 var 4 små valpar födda; 3 flickor och 1 pojke! Det var precis vad jag önskat mig...
Sedan dess har vi vilat; jag, Iza och de nyfödda har samtliga behövt det. Har börjat ringa runt till valpköparna och de blir så glada när positiva besked kommer. Två har redan fått namn, men dom håller jag på lite!
6 september: Allt är lugnt och fridfullt. Både Iza och bebis-arna äter och sover mest hela dagarna. Det är knappt man får Iza att lämna valprummet, men ibland tränger trots allt behoven på.
På förmiddagen blev den sista valpen tingad. Den lille pojken ska till Linköping vartefter. Förstår att ni är nyfikna på de små, men hav tålamod kära valpköpare. De här första veckorna kommer att gå så fort och jag ska hålla er uppdaterade!
8 september: Om ni visste vad gott det låter när valparna diar... Jag sitter på mitt kontor i rummet bredvid valprummet och hör hur det smackar där inifrån. Iza vill fortfarande knappt gå ifrån dom små, men det är helt naturligt. Det är det mysigaste som finns att få ta hand om sina små...
12 september: I fredags (9/9) klippte jag klor på dessa fyra första gången och det var inga som helst problem. De skötte sig alldeles ypperligt. Under helgen har jag varit bortrest, men då har min dotter ryckt in så i lördags (10/9) var det dags för den första vägningen. De har gått upp 100-130 gram och det innebär att "Blå" är störst med 305 gram och "Cerise" är minst med 285 gram. Bra!
Igår och idag har de bara fortsatt äta och sova dvs. växa...

Välkomna!

Hemma i lugnet. Fyra jättefina små valpar sover.
Foto: Carina Österqvist
Välkommen till oss!

Stina tik 185 gram....... Sindy tik 180 gram.......Saija tik 175 gram.......Sacke hane 175 gram
Foto: Carina Österqvist
Bilda hög!

Kan man inte komma in emellan så får man väl ligga uppepå!
Foto: Carina Österqvist
14 september: Vår mamma har haft lite lite mjölk så nu har matte tryckt i henne massor med leverpastej och annat som hon tycker om. Genast blir det mer mat till oss... Tack matte för att du håller kollen!
På tal om koll. Vi har börjat öppna ögonen så smått. Det är bara lillebrorsan som inte fått någon springa än. Alla vet ju att killar är lite sena så det var väl väntat... Matte blir så len på rösten nu när hon pratar med oss för vi är sååå söta.
17 september: Veckoskötsel dvs vägning och kloklippning. De har ökat 90-115 gram den här veckan och med tanke på hur lite mjölk det var i början på veckan så är jag jättenöjd med ökningarna! Alla 4 är jätteduktiga när man klipper deras klor!
19 september: Här har vi fyra godingar som inte går av för hackor!
Jag är så nöjd med hur dom utvecklas och hur dom ser ut. Och tänk vilken skillnad det blir så fort ögonen har kommit. Plötsligt blir det små individer. Nu kommer det börja hända saker mest hela tiden och det är häftigt!
Är det så du ser ut, matte!

Stina..............................Sindy..............................Saija..............................Sacke
Foto: Carina Österqvist

23 september: Första avmaskningen i gång och det gick så bra så. Har också vägt de små godingarna och vikten ligger nu mellan 500-535 gram. Väldigt jämna i storleken med andra ord!
Livet i valplådan börjar ändra karaktär. Det är 8 små ögon som tittar upp mot en när man kommer in och de pratar en del. Man kan höra små morrningar och skall. När mamma Iza kommer för att ge mat går svansarna för fullt! Mysigt!
26 september: Idag har valparna haft 2 besök. Först var Sindys matte Rosita från Krokek här och sedan kom Joan från Söderköping. Hon ska ha en av de andra tikarna, men vilken vet jag inte förrän om några dagar...

Jag har också bytt till en valplåda med lägre framkant. Dessa livliga krabater har redan tagit sig över kanten. I morgon blir det valphagebygge!


Här sitter lille Sacke och kollar läget.
Foto: Carina Österqvist
Matdags x 2!!!

Kalopspurén var inte alls dum...

...men mammas mjölk är fortfarande bäst!

Foto: Carina Österqvist
28 september: Igår byggde jag valphagen och de rör sig friskt i den. De har redan fattat att de ska utanför valplådan och kissa! Så duktiga så...
Idag har Jenny varit och hälsat på. Hon har valt sin tik och på det viset vet jag nu vad alla tikar heter också. Kan vi börja öva på det. Jennys tik ska heta Saija och Joans tik ska heta Stina. Alla på S...hittills!
29 september: Om allt går som jag hoppas så är "Blå" tingad på riktigt efter helgen. Christer och Maggan var och tittade på honom och ev blev ett namn klart också. Återkommer!
1 oktober: Nu är vi 4 veckor och matte har vägt oss, klippt klor på oss och kollat om vi fått tänder. Och små bissingar har vi fått! Matte säger att dom är vassa... Det är ju bra nu när vi börjat få mat på fat också; kalopspuré. Riktigt gott faktiskt, men inget går ju upp mot mammas mjölk.
4 oktober: Det har varit ett par hektiska dagar här. I söndags tackade de tilltänkta ägarna till hanen nej till honom av skäl som jag har full förståelse för. Igår ringde en gammal bekant och frågade om jag hade någon valp. Idag är allting klart med honom. Han ska heta Sacke och ska bo hos Gittan i Norrköping. Ibland hinner man knappt blinka innan allt löst sig igen!
De små är riktigt duktiga på att äta. Nu är det mest uppblött torrfoder som jag blandat med lite kalopspuré. Troligen har mamma Iza lite för lite mjölk i tuttarna... maten går åt i ett nafs! De leker och busar i valphagen och när man kommer in vill de alla fram och hälsa. Jättemysigt!
5 oktober: Idag har vi varit i en grön, kall och blåsig valphage. Matte kallade det för ute? Vi tyckte i alla fall ute var väldigt konstigt. Och väldigt stort! Ni skulle inte tro oss om vi berättade hur stort...
Vår mamma är bara hos oss efter våra mål mat och på nätterna nu. Tur att vi har varandra. Fast det är klart; mamma står och tittar på oss ibland vid dörröppningen och det känns tryggt!!!
6 oktober: Stinas blivande matte har varit och hälsat på. Hon ville gärna ta med henne hem redan nu, men det går ju inte. Alldeles för liten än.
8 oktober: Vägning! Nu har vi vuxit rejält sa matte! Det är ju inte så konstigt; vi får ju så god mat av henne. Både torrfoder och välling går åt i ett nafs.
9 oktober: Idag har Saijas matte varit och hälsat på. Oj, vad dom har vuxit sa hon. Det har gått två veckor sedan sist...

Alltså; den här gröna hundfällen var ju inte särskilt varm...
Foto: Carina Österqvist

Matte säger att vi kommer gilla det här. Hur kan hon veta det??? Vi tycker det är så kallt och ruskigt stort...
Foto: Carina Österqvist
Puss på dig syrran!

Stina och Saija; två tjejer med syskonkärlek...
Foto: Carina Österqvist
11 oktober: Nu ska vi ha hundvakt ett tag; alla mattes barn. Det är ok för dom känner vi igen. Matte ska resa bort några dagar och det får hon. Vi är nöjda om vi blir ompysslade och får mat!
21 oktober: Äntligen hinner jag med en sväng vid datorn. Det har varit lite rörigt sedan jag kom hem...
Oj, vad de här fyra hade vuxit på en vecka!!! Numera äter de uppblött torrfoder 2 ggr/dag och majsvälling 2 ggr/dag. Någon bröstmjölk blir det inte längre eftersom det är 7-veckorsdag i morgon.
Idag har det varit vägning och det på grund av att den andra avmaskningen påbörjats. Störst är Sacke med 1895 gram, minst är Sindy och Saija på 1540 gram, däremellan hamnar Stina.
Igår var det lekstuga ute i köket. Skitkul! Finns så mycket att upptäcka där och så kan man klättra på matte...
24 oktober: Pappa Billys ägare har varit och hälsat på! Hon och hennes väninna Marie-Louise (båda uppfödare) tyckte alla valparna var jättefina!
26 oktober:
Veterinären har tittat på oss idag. Hon hette Rebecka och hon klämde, kollade, lyssnade, lyfte och stack oss. Även om vi inte sa nåt så var det där sista inte så kul... Tänk er själva att man bara kör in en vass grej i nacken på en. Och efter det kollade hon att det pep om oss. Jaja, vi fick godkänt allihop av henne.
Vi godkände mottagningen genom att göra våra behov där... Fick dom lite att göra... dom ville nämligen inte ha det på golvet där? Löjligt va? Det var i alla fall roligt att springa runt och bita i sladdar på undersökningsbordet. Tyvärr fick vi inte hålla på med det så länge; ajaj, sa dom. Det är farligt.
Besiktning!

Kul ställe det här trots att dom sticks...
Foto: Carina Österqvist

Än så länge får man plats i handfatet...
Foto: Carina Österqvist

27 oktober: Nu har man badat också. Matte och lillmatte hjälptes åt. Dom påstod att vi luktade illa. Struntprat! Tror dom att vi ska lukta parfym eller...
Sindys fodervärd har varit och hälsat på idag också. Hon var här och trimmade sin andra hund innan "Lillan" ska komma hem... Vi passade på att låta de båda hundarna träffa varandra. Sindy började leta tutte på Jezzie, men si det var inte populärt. Det frästes ifrån ordentligt kan man säga.
28 oktober: En dag full av förberedelser inför hämtningarna i helgen. Tänk att det redan gått 8 veckor...
29 oktober: Efter en seg natt på jobbet var det bara att pallra sig upp och fixa en glutenfri paj till första hämtningen. Rosita som ska vara fodervärd till Sindy är glutenintolerant nämligen... När man lämnar över en valp till en så van hundägare är det mesta ganska självklart. Med andra ord gick denna överlämning väldigt fort. Vid 11 kom Rosita och vid 12 hade Sindy åkt mot hemmet i Krokek...
14 kom Jenny för att hämta hem Saija. Hon tyckte förmiddagen sniglat fram innan hon äntligen fick ge sig iväg. Vi fikade, gick igenom alla papper och framåt 15.30 bar det av mot bussen mot Norrköping. Saija hade inga invändningar emot att åka transportväska. Bravo!
Då var det dags!
Hemfärd för Sindy och Saija

29 oktober 2011
Foto: Carina Österqvist

Hemfärd för Stina och Sacke

30 oktober 2011
Foto: Carina Österqvist

30 oktober: Denna natt fick man ju sova i alla fall och en timme extra till råga på allt! Kl. 11 kom i alla fall Joan med sin väninna Lilian (tror jag) för att hämta Stina. Vad hon har vuxit sedan sist, sa Lilian och det är ju inte så konstigt om man inte sett Stina på 5 veckor... Efter en och en halv timme bar det av mot Söderköping och snart var nästa köpare här. Gittan från Norrköping med bror kom för att hämta hem "lille" Sacke. Han var nu störst i kullen med sina 2500 gram och en riktig godbit. Något snällare får man leta efter. Snart var han på väg hem också och plötsligt var det tomt här...
1 november: Dags att avsluta denna dagbok. Som vanligt har det varit en fröjd att få följa valpar från det första andetaget tills de lämnar mig. Den här gången vågade jag mig dock på en semester mitt i, men med vetskap att mina ungdomar hemma tog väl hand om allt så kändes det bra! Sedan 3 mars har ju valpkullarna avlöst varandra och jag behövde lite semester...
Jag är säker på att dessa fyra små godingar kommer att glädja sina nya ägare/fodervärd. Önskar er all lycka med de nya familjemedlemmarna och hoppas ni får många, fina år tillsammans. 15 ska vi väl kunna önska...
Ha det gott!
Carina