Iza


Foto: JoFoto
Joydog´s Izadora In Ashgrey
Född 4 februari 2007
Reg.nr S18310/2007

e. Such Sandcastle Bamburs Dreamcatcher
u. Joydog´s Delightful Lady In Ashgrey

Mankhöjd: 31 cm
Ögonlyst: 14 juni 2011 u.a
8 april 2010 u.a
2 december 2008 u.a


En underbar liten tik som har sin egen speciella historia. Hon är dotter till Doris och jag som var så förtjust i henne såg min chans att ha linjerna kvar. Jag hittade en fodervärd; Camilla där Iza fick bo. I familjen fanns även 4 barn och en del katter. Med jämna mellanrum kom hon och bodde hos oss för att vara van vid oss.
Hon hann bo hos sin fodervärd i lite drygt 1 år då det av olika familjeskäl blev så att hon inte kunde vara kvar där. Nu (augusti 2008) bor hon hos oss och här ska hon stanna! Vi älskar henne så.
Iza gillade att umgås med katterna i fodervärdsfamiljenfamiljen. Hon övade på mammarollen genom att ta hand om kattungarna i huset...Det är kul att vara vikarierande mamma.
Foto: Camilla Nordén


Uppborstning i utställningstältet innan ringen intages. Vad ska domaren säga?
Foto: Mikael Persson


Iza är lugn och samarbetsvillig; stabil i psyket samt pigg och glad.
Hon har en lättskött, sträv päls, men hon själv skulle vilja slippa allt vad pälsvård heter. Hon har dock lärt sig och accepterar att man håller på.
Vi har varit iväg på ett antal utställningar där hon blivit BIR eller BIM varje gång. I december 2007 lyckades vi med bedriften att vinna rasgrupp 2 och bli BIS-reserv. Då var i alla fall matte extra stolt!
Under sommaren 2008 har vi varit ute på några stora utställningar och i stort tycker jag att det gått bra. Hon har framtiden för sig skulle man nog kunna säga.

Hur mycket utställningar det blir beror på hur bra det går, men för säkerhets skull är hon vaccinerad för utlandsäventyr...
Det ska bli spännande att följa Iza i ringarna och i mammarollen.
I mars 2009 parades Iza med en fin pojke i Vetlanda. Det gick så där och vi undrade om det blivit något. Efter halva tiden var jag säker på att hon väntade valpar, men efter ytterligare 1½-2 veckor var det inte så. Valparna "försvann" helt plötsligt. Något som händer ibland har jag fått lära mig på uppfödarutbildningen.
Sommaren gick i lugnets tecken och jag jobbade med Izas päls. I augusti kunde vi så vara med i ringarna igen. Döm om min förvåning när Iza fick bedömningen "för liten". Hon är ju 31 cm dvs inom
standarden. Jag fattade ingenting måste jag säga. I en liten utställning i början av september blev Iza BIS-2 och då måste man ju ändå vara nöjd!
Nu väntar vi på nästa försök vad gäller valpar.Iza i blåsväder...
Foto: Carina Österqvist


Mamma Iza med sin första kull valpar.
En mycket stolt och noggrann mamma.
Exemplarisk!
Foto: Carina Österqvist

Det blev löp och parning i november. Iza var för omparning hos den stilige hanen i Vetlanda och den här gången var hon där i princip hela sitt löp. När hon löpt 14 dagar tyckte Iza själv att det var dags för parning. Hanen hängde på... 4 gånger!
I januari var det bara att inse att det inte skulle bli några valpar denna gång heller. Vi tror inte det är hanens fel.
Maj 2010. Iza löper igen och nu håller vi tummarna för att det blir tredje gången gillt. Vi hoppas ny hane gör underverk. Tummarna hålls krampaktigt!!!
Det hjälpte! I juli 2010 fick Iza så äntligen en kull valpar. Fantastiskt efter alla bakslag. Hon var väldigt stor på slutet, så stor att hon hade svårt med värkarbetet. I magen fanns 6 valpar som efter ett antal dagar tyvärr reducerats till 4.
Iza visade sig vara en ypperlig mamma som var hos sina valpar nästan hela tiden. Mot människor som kom var hon hur go´ som helst, men andra hundar skulle inte komma i närheten...