Alma


Foto: Peter Brauner

Joydog´s A Touch Of Magic
Född 22 januari 2002
Reg.nr S18309/2002 S
e. Finuch Such VWW-08 Sandcastle Bamburs Paladin
u. Such Bamburs Wah-Watusi

Mankhöjd: 34 cm
Ögonlyst: 24 januari 2008 u.a
21 juli 2006 u.a
2 juni 2005 u.a
20 augusti 2003 u.a

Alma är den allra första livsdugliga valp kenneln tog emot och dotter till Wera. Hennes kullsyster förlorade vi pga fostervatten i lungorna. Från första stund har Alma varit ett yrväder. Hon är en mycket glad och busig tjej, ylar av lycka åt dom hon känner och skäller ut dom hon inte känner. Hon vaktar sitt hem och sin familj och hon tror verkligen att hon är en stor hund.
Alma är väldigt lättlärd; t.ex går hon själv in i duschen när vi varit ute och blivit smutsig och hon har just lärt sig gå på bakbenen. Barnen håller nu på med projektet hoppa genom ring och det tar sig. Hon är en riktig personlighet och världens mysigaste när man lär känna henne.

Alma 1 vecka gammal.
Foto: Carina Österqvist

Skojiga skosnören! Kan jag få dom???
Foto: Carina Österqvist

En miss var dock att vi inte hann med någon valpkurs. Det skulle hon verkligen ha behövt, men av en mängd olika, tunga skäl gick det inte. Det äldsta barnet (19 år 2006) har dock en väldig disciplin på henne och när han säger till lyder man. Sonen höll på med henne väldigt mycket under hela hennes uppväxt och det gav resultat.
Alma är väldigt rolig att ha med sig när man jobbar på tomten eller går i skogen. Hon är aldrig många meter bort, har full koll på vad man gör eller var man går. Vet hon att man har lite godis i fickan ja, då går hon inte ifrån frivilligt!
Det där hör säkert ihop med att hon är väldigt matglad. Jag vet ingen hund som äter så fort som hon gör. Man kan tro att hon inte fått mat på flera veckor varje gång hon äter. Lustigt med tanke på att hon inte hade någon kullkompis att tampas med, hon fick ju all mat själv...
Aldrig sjuk. Inte ens när hon åt upp 3/4 Paradis-ask...

Sommaren 2004 fick hon sin första kull valpar. Hon mådde utmärkt genom hela dräktigheten, hon var oerhört tålig under valpningen trots lite stora valpar och hon var en alldeles exemplarisk mamma.Det som skiljer henne från Wera är att hon vaktar sina valpar. Vem som helst kan inte gå in till henne i valprummet. Egentligen ganska normalt, men Wera skämde bort oss...
Den andra kullen valpar kom sommaren 2005 och allt gick lika smidigt den här gången. Hon är så oerhört duktig på att "klämma ut" sina valpar; imponerande.
Kull 3 kom hösten 2006 och hennes sista kull föddes i april 2008. De 2 valpar som föddes då var så stora. Alma hade det väldigt jobbigt. Ingen mer kull tänkte jag och så får det bli!

En avslappnad blivande mamma.
Foto: Carina Österqvist

På språng i skogen, full koll på allt.
Foto: Carina Österqvist
Alma har varit ute på ett antal utställningar med bra resultat; 1:or med HP eller CK varje gång utom vid ett tillfälle. Av olika skäl kunde vi inte åka på så mycket utställningar den här tiden. Tråkigt men inget att göra åt. Hon fick valpar istället och under våren 2005 ska hon visas igen.
Det blev inte så många gånger. Man ser så tydligt på henne att hon inte tycker det är kul och varför ska jag då plåga henne? Jag har inte kommit på någon bra anledning...
Nu har jag nog kommit på en anledning... Alma är så fin och kolsvart trots sina 7 år och kanske jag tar ut henne på veteran-utställning 2010.
Ibland blir det inte som man tänkt sig. Den 25 maj 2009 lät vi Alma somna in pga sjukdom. En trolig hjärnblödning/hjärntumör gjorde att hon blev så opålitlig att vi inte kunde ha henne kvar. Vi saknar henne så!!!

Lillmattes tofflor är sköna...
Foto: Carina Österqvist

 

Almas Valpar