Om rasen

1
En hund med fart i…
Foto: Peter Ekeström

Dvärgschnauzern blir mer och mer känd som ”den stora hunden i litet format”. Närmare sanningen kan man inte komma. Utseendemässigt är det verkligen en miniatyr av släktingarna schnauzer och riesenschnauzer; den är proportionerlig. Trots att den är liten är den elegant. Det är en allroundhund som gillar det mesta. Får den bara vara med ”sin” familj är den nöjd. Utställning, lydnad, agility, sällskap; allt passar om det passar familjen! Den orkar mycket mer än man tror och det är snarare matte/husse än hunden som fortast blir trött.

Den är envis vilket innebär att man måste vara ännu mer envis själv. Ägaren måste vara konsekvent och bestämd annars kan man i värsta fall få en liten tyrann i huset. Börja fostra valpen direkt; den lär sig oerhört snabbt och den tycker om att lära sig nya saker. Som ägare har man igen det jobb man lägger ner tusenfallt och lojalare vän finns inte!

Rasen kommer ursprungligen från Tyskland där den vaktade sitt hem och användes som råttfångare. Lite av dessa talanger finns kvar! Förr svans- och öronkuperades den, men sedan kuperingsförbudet infördes så får våra svenska hundar behålla både svans och öron. Skönt, tycker jag!

 

Lite kortfattad fakta

Färger: Peppar&salt, svart, svart&silver och vit.

Mankhöjd: 30- 35 cm

Vikt: 4,5- 7 kg

Päls: Fäller inte, men den kräver pälsgenomgång minst 1 gång i veckan. 1-3 gånger om året behövs en trimning då man plockar bort död päls och 4-6 gånger om året behöver man klippa hunden på vissa ställen. Detta görs hos en trimmare, men om man är intresserad kan man lära sig själv.

Förhållandevis frisk ras, men var noga med att fråga om kontroll av ögon!

En hundras som inte ska vara ensam mer än 4-5 timmar (vilken hund ska det förresten?!!?!).

 

1
… och så oerhört klok.
Foto: Peter Brauner
 
Läs mer på Dvärgschnauzerringens hemsida. Se länkar.