1

Valpträffar och annat spännande

1

Den 31 oktober var det premiär för Liza och spårning. Varje lördag träffas de som vill i Kolmårdens Hundklubb för att spåra med sina hundar. Frippe och hans familj har pratat mycket om hur kul Frippe tycker det är med spårning och nu bestämde jag mig för att prova med Liza.
Först lägger man ett blodspår (blod som man kan köpa i köttdisken i affären), märker upp det med nypor och på slutet lägger man en rådjursskank som "belöning".
När spåret är lagt måste det ligga en timme innan spårningen kan börja. Under den tiden sitter mattar, hussar och hundar och har det trevligt med kaffe, smörgås och grillning av korv.

I väntan på spårning.....Liza, Frippe och Titti.....Liza vädrar för fullt......Nosen i backen och sök!
Foto: Carina Österqvist


Efter en timme är det bara att ta på spårselen med den långa linan och börja! Till en början var Liza väldigt tveksam och undrade vad som skulle hända. Vi hade dessutom krånglat till det lite för henne genom att inte lägga ett rakt spår. En liten gnutta hjälp och hon redde ut detta ändå, men att ta skanken i munnen var inte så populärt; den var ju hårig! Lite pjåsk och sedan gick det bra att bära den, men när Liza blev erbjuden korv för att släppa ifrån sig skanken var det ingen tvekan: korv är bättre!
Hängde med Frippe när han skulle spåra upp sin skank och det gick undan vill jag lova. Husse Tommy hann knappt med i svängarna! Härligt att se.
Detta ska vi ägna oss åt så många lördagar vi kan framöver. Rekommenderas varmt! Att hunden får arbeta med sitt huvud är mycket mera värt än en lång promenad. Gå gärna en kurs eller följ med någon erfaren om ni vill lära er. Tänk på att man inte får lägga spår hur som helst i skogarna; man måste ha markägarens tillstånd!


Liza har hittat och greppat sin rådjursskank!

Stolt Frippe med sin trofé som endast byts mot korv.
Foto: Carina Österqvist
Partytält.....................och pristält.
Foto: Kenth Fredriksson
22 augusti 2009 var det dags för träff igen och den 4:e gången kallade jag det för släktträff. Det är ju inte så många valpar med på träffarna utan en hel del av hundarna börjar bli medelålders...
Vi hade en sagolik tur med vädret, men för säkerhets skull hade vi laddat med ett stort partytält i trädgården. Vi skulle hålla oss torrskodda även om himlen öppnade sig. Nu var det dock ingen som var tvungen att söka skydd denna underbara dag!

Bilarna började strömma in före 11 och parke-ringsvakt varmin sambo Micke. Det behövdes eftersom det skulle dyka upp inte mindre än 24 bilar denna förmiddag.
Så skojigt, så spännande att se hur så många hundar skulle kunna enas på en tomt. Det hela gick väldigt smidigt och alla hundar kunde vara lösa. En del hälsningsceremonier tog lite längre tid än andra, en del hundar kände igen varandra och blev så glada över att få träffas.


Parkeringsvakt var....En välfylld trädgård
Micke....................är inte dumt!

Foto: Kenth Fredriksson
Hej, va´kul att se dig!

Att få ha alla dessa härliga hundar omkring sig är något jag aldrig vill vara utan!
Foto: Heinz Maresch............................................Foto: Camilla Kronholm..............................................Foto: Anders Olvén


Margaretha och Kenth Fredriksson samt Igors husse Tord Thunholm.
Foto: Anders Olvén

Det ingen visste om innan träffen var att idag skulle det bli lite utställning med alla hundar som var födda på kenneln. Med lite menar jag att det bara var på skoj. Ingen hade ju haft en chans att göra i ordning sin hund och så ville jag att det skulle vara.
Under ett par veckor innan träffen hade jag suttit och gjort rosetter till alla. Det blev sammanlagt 74 rosetter för alla skulle åka hem med minst 2 rosetter!
Domare på denna lilla utställning var Kenth och Margaretha Fredriksson; några av mina bästa vänner. De är ägare av två dvärgar de också; svart&silver-pojkarna Cisco och Linus. Själv fick jag skriva kritiklapparna!
När alla hade kommit var det så dags att tala om vad dagen skulle innebära. Till en början var nog reaktionerna lite blandade, men det var ingen som såg ledesen ut i alla fall!
Nummerlappar delades ut och så var det bara att sätta i gång. Startordningen hade jag bestämt i förväg och det mesta var som på en riktig utställning.

Peppar&Salt

Hanarna:....................Tikarna:...............................................................Bästa hane och tik
Svante, Frazze, Igor, Buster.........................Dixie...........................................Kajsa, Iza.......................................Igor och Iza
Foto: Anders Olvén...............................................Foto: Helen Persson...................................................Foto: Cissi Isaksson


Vi började med vuxna hanar peppar&salt och de var fyra stycken. Alla pojkarna medsamma mamma och pappa; två i G-kullen och två i I-kullen. De två äldre så mycket mörkare än de två yngre och vad beror det på? Måste ju vara slumpen... Ordningen blev Igor& Ullacarin, Svante& Emil, Buster& Mia och Frazze& Rose-Marie. Vi satte genast igång med vuxna tikar peppar&salt som var tre stycken. En ur D-kullen, en ur G-kullen och en ur I-kullen. De två sista helsyskon, men inte kullsyskon. Här blev ordningen Iza& Julia, Dixie& Kerstin samt Kajsa& Rolf. Nu var det bara en sak kvar att göra med den färgen; vem var bäst av Igor och Iza?

Igor vann och blev Bäst i Rasen som det heter.
Fortsatte direkt med vuxna hanar svart och de var fem stycken. En ur B-kullen, en ur D-kullen, två ur F-kullen och en ur J-kullen. Så olika grabbar! De dömdes så här: Frippe& Berit, Zigge& Tobbe, Bailey& Jonna, Tarzan& Malin samt Elviz& Camilla. Direkt på tikarna som var fyra stycken; en ur C-kullen, en ur J-kullen och två ur K-kullen. Här hade vi spridning i storlekarna kan man säga; från 30 till 35 cm. Och hur blev det här? Jo, enligt följande: Maya& Pernilla, Tessla& Bertil, Jezzie& Rosita samt Kajsa& Sirje.
Frippe och Maya tävlade mot varandra och Bäst i Rasen blev Maya.
Vinnare blev Igor!

Foto: Helen Persson
Svart

Hanar:......................Tikar:.........................Bästa hane.........2:a hane..............Bäst i Rasen
Bailey, Tarzan, Zigge, Frippe, Elviz..........Tessla, Jezzie, Maya, Kajsa..........Frippe.......................Zigge med priser..........................Maya med sin familj
Foto: Helen Persson...........................................................Foto: Cissi Isaksson...................................Foto: Helen Persson


Här nedan följer lite foton på de valpar som var med. Peppar&Salt: en hane ur M-kullen, Svart&Silver: en tik ur M-kullen och Svart: en hane ur L-kullen och en ur M-kullen, tre tikar ur L-kullen. Bäst i Rasen-valpar blev Malte& Heinz (p&s), Molly& Julia (s&s) samt Selma& Sofia (s). Bästa svarta hanvalp blev Uffe& Maria.
Svart: 2:a bästa blev Lexus& Linda, 2:a bästa tik blev Leia& Ella och 3:e bästa tikblev Sickan& Elin.


Malte.........................och hans priser.....................Molly....................Lexus
Foto: Heinz Maresch......................................................Foto: Anders Olvén.......................Foto: Helen Persson

Uffe..........................Leia................................Selma........................Sickan
Foto: Helen Persson

Bäst I Showen
Vuxen och Valp


Maya och Molly
Foto: Carola Ekstedt och Carina Österqvist
När alla "Bästa-hundar" var utsedda genomfördes två finaler; en för vuxna och en för valpar. De som vann syns till vänster här. Tvåa i vuxenklassen blev Igor, tvåa i valpklassen blev Selma och trea i valpklassen blev Malte.
Nu äntligen kunde även jag koppla av; äta och umgås med människor och hundar. Jag och domarna hade i och för sig ett jobb kvar, men det kunde vi fundera på under tiden. Vi skulle dela ut ett antal specialrosetter till 7 hundar; vilka skulle det bli?
Efter maten vardetdags att ta det obligatoriska gruppfotot. Några var på språng hem så vi var tvungna att fixa både foto och utdelning av de där extra-rosetterna jag skrev om ovan. Den här gången ville jag att alla hundar skulle ha matte eller husse med på bilden. Tyvärr var det några som hann iväg och några som inte kommit när fotot togs, men det går ju inte att göra något åt i efterhand. Jag kom inte med på det bästa fotot och inte heller Wera; hon hade fått nog av upp-ståndelsen...


Mot staketet: Lexus& Linda (Ted), Kajsa& Rolf, Uffe& Maria ( Markus), Malte& Heinz (Solveig),
Tessla& Gunilla (Bertil, Morran), Svante& Emil, Selma& Sofia (Tomas, Astrid, Elsa), Jezzie& Rosita
(
Kim).
Mittenraden:
Maya& Pernilla ( Carola, Jonas), Frazze& Rose-Marie, Sickan& Elin (Britt-Marie, syster), Buster& Mia (Anders), Igor& Ullacarin (Tord), Kajsa& Björn (Sirje), Zigge& Tobbe ( Cissi, Julia, Jacob).
Nedre raden:
Bailey& Jonna (Lennart, farmor), Leia& Ella (Johan, Henrik), Molly& Julia ( Carina, Micke, Per, Wera, Liza), Iza& Helen, Tarzan& Malin (Walter), Frippe (Berit, Tommy), Dixie (Kerstin).

De som var med, men som ej är med på bilden inom parentes.
Saknas på bilden gör också:
Elviz& Camilla, Ralf, Oliver, Filippa, Tosca& Antoinetta, Anders samt domarparet Margaretha& Kenth med hundarna Cisco& Linus.
Vi var sammanlagt 30 hundar 0ch 56 människor!

Foto: Carina Österqvist

Vi fick specialrosetter!

Dagens Buse
Tarzan

Dagens Charmör
Frazze

Fröken Feminin
Maya

Herr Maskulin
Frippe

Dagens Pussgurka
Kajsa (svart)

Dagens Svansviftare
Sickan

Dagens Teamwork
Jezzie& Rosita


Margaretha och Carina delar ut specialrosetterna!
Foto: Anders Olvén


Efter utdelningen av de särskilda priserna var det upp till var och en när det var dags att åka hem. En del hade ju faktiskt ganska lång väg att åka... Familj efter familj tackade för sig, packade ihop sina saker och for iväg mot respektive hemort. Jag funderade på om jag hunnit prata med alla så ingen kände sig bortglömd (tror jag gjorde det). Vid 16-tiden var det tomt i trädgården igen. Mina hundar sprang omkring och nosade på alla kissfläckar (de hade att göra ett tag) och vi plockade ihop det mesta med en gång. Trötta och belåtna slöade vi sedan resten av kvällen...
Här kommer några bilder på några som av en eller annan anledning inte var så intresserade av släktträffen eller som inte kunde vara med hela tiden...

Wera blev trött.............Walter plockade vinbär.Linus& Cisco väntade.........Tessla sökte skydd.
Foto: Carina Österqvist.......................................Foto: Kenth Fredriksson..............................................Foto: Helen Persson


Tack!

* Alla gamla och nya valpköpare för att ni kom.
* För fina presenter och det gensvar jag fått efteråt av många av er.
* Margaretha och Kenth för att ni var domare denna dag.
* Eukanuba för fin sponsring med foderpåsar som priser.Den 26 augusti 2007 var det dags för den tredje valpträffen i kennelns historia och äntligen hade vi tur med vädret och kunde njuta av en härlig dag i skog och trädgård.
Efter lite "mingel" i trädgården fick hela gänget en skogspromenad med tipsfrågor i ämnet hund. När alla kommit i mål blev det genomgång av alla frågor och svar. Den hund som hade bäst koll på vad som gäller var Buster och hans flock. De förärades en liten akvarell med "dvärgar" på.
Bäst att räkna hundgodis på skiljefrågan var Frazze med sina människor. De prickade in antalet exakt och fick ta hem godiset...
Picknicken pågick i hela trädgården under tiden och hundarna umgicks överallt. En ren fröjd att se...

Samling vid staketet; 18 av 20 hundar kom med på samma bild!
Hundar som var med: Wera, Alma, Bailey, Tessla, Tarzan, Dixie, Ebba, Frippe, Zigge, Kajsa, Frazze, Svante, Zigge, Edvin, Bonzo, Hilda, Charlie, Buster, Igor och Iza.

Foto: Mats Rydberg


Iza, Buster, Charlie, Igor.......Iza, Igor, Buster, Charlie
I-kullen hälsar på varandra och sedan ställer man upp för fotografering.

Foto: Anders Olvén

Mingel


20 hundar och 41 människor; bravo!
Foto: Bertil Gyllenram

Valpträffar är tröttande tycker Zigge som sträcker ut sig bredvid husse.
Foto: Carina Österqvist
Att så många hundar kan vara på ett och samma ställe utan att det blir slagsmål är helt fantastiskt! Jag är så stolt över både hundar och valpköpare; de har gjort ett bra jobb tillsammans. Det är glädjande att så många dyker upp...
Eftersom kenneln fyllde 5 år i år har valpköparna och jag författat ett häfte över de hundar som fötts under tiden. ALLA har bidragit med sin hunds berättelse och det tackar jag så hjärtligt för. Mer om häftet nedan!
När nästa träff blir vet jag inte i dagsläget, men det är klart att vi ska fortsätta eller... I fortsättningen kommer jag dock att bjuda in till släktträff!

 

Vill du också köpa häftet?

Kontakta mig via mail eller telefon så får du veta hur du ska göra!1
Den 20 maj 2006 hade kenneln sin andra valpträff! Det var en lite gråmulen dag, men till en början klarade vi oss ifrån regnet. Det var väldigt fascinerande att iaktta hundarna vartefter de blev fler och alla blev djupt imponerade av att ingen hund morrade på någon annan. Naturligtvis var det lite avvaktande i början, men det gick snart över och det var full fart på gräsmattan! 10 av Weras 23 ättlingar dök upp tillsammans med sina mattar och hussar och det blev sammanlagt 14 personer.

Titta så fint vi kan sitta allihop!
Tarzan, Tosca, Tessla, Alma, Ebba, Wera, Bailey, Frippe, Doris och Dixie.

Foto: Carina Österqvist

Den minste deltagaren Frazze med sin mamma Doris.
Foto: Peter Brauner
Lagom när vi fått fram bord och stolar för att kunna ha picknick ute kom naturligtvis regnet! Det var bara att gå in. Och precis som förra gången gick det finemang; Inget gruff. Vi hade jätte- trevligt och smaskade i oss vad det nu var vi hade packat...
Det var härligt att prata om våra hundar, jämföra, se likheter och olikheter. Ett stod iklart; ingen dvärgschnauzer är exakt den andra lik och det är väl härligt?
Jag ser redan fram emot emot nästa träff, men det dröjer nog. DEt får inte bli tjatigt eller vad tycker ni alla trevliga valpköpare? Å andra sidan kommer det ju till nya hundar hela tiden, så en om året kanske inte är fel.

I början av november ringde Peter Ekeström, reporter på tidningen Härliga Hund, till mig och frågade om han fick göra ett besök hos mig. Tidningen skulle ha en rasspecial om dvärgschnauzer i decembernumret. Jag sa att det gick bra och den 7 november besökte han mig och de 5 hundar jag just då hade hemma.
Vi hade en trevlig pratstund inne i köket där jag över en kopp kaffe fick berätta om "min" ras. Det kändes viktigt att ge en så korrekt bild som möjligt av den här stora lilla hunden.
Mot slutet av besöket var vi ute för fotografering och hundarna stojade runt för fullt!
Läs gärna Härliga Hund nr 6 2005.


Jag med hundarna Dizel, Wera, Ebba, Doris och Alma.
Foto: Peter Ekeström


En glad Joydog´s-skara.
Foto: Carina Österqvist

Den 14 augusti 2004 hade kenneln sin första, men inte sista, valpträff. De som ville började med att ställa ut sina hundar på utställningen i Norrköping och på eftermiddagen träffades vi hemma i trädgården. De hundar med familjer som var med bekantade sig ute på gräsmattan och sedan fick vi tyvärr sitta inomhus och äta vår medhavda picknickkorg. Vi märkte nämligen av den getingsommar som var...
Vad jag har hört tyckte alla att vi hade en trevlig eftermiddag och alla hundar uppförde sig alldeles ypperligt. Månntro de kände av släktbanden...